Witam to co mój szef dowiedział się od S.Vagvesen... więc nie dużo trzeba...
1. Zakład montażu który ma certyfikat że może montować gaz.(
tłumaczenie)
2.
Tłumaczenie norweskie lub skandynawskie lista użytych elementów, instrukcja dla użytkownika, inne dokumenty informacyjne od producenta) wydaje mi się że nie trzeba tłumaczyć ponieważ na dokumencie homologacji montażu są wypisane na liscie wraz z oznaczeniem homologacji europejskiej. Napewno homologację na butlę trzeba tłumaczyć.
3. Instalacja musi spełniać to samo EURO co na benzynie, (lub wyższą) potwierdzone dokumentem (i tu jest problem z Stagiem...bo takowych na rynek Polski nie ma, tylko na Niemiecki zajmuje się tym firma Femitec, i oni widziałem mają papier z Niemieckiego ABGASGUTACHTEN dotyczy STAG 300 ISA2 index "D".
W cenie zestawu zawarta jest opłata dla TUV za wydanie potwierdzenia "ABGAS".
The price includes set is concluded for the fee for issuing confirmation TUV "ABGAS".
Der Preis Set ist für die Gebühr für die Erteilung von Bestätigungs-TÜV "Abgas"
Najwięcej problemów jest właśnie z tym papierem. Ponieważ Stag nie posiada potwierdzenia na papierze, że ma TUV potwierdzający normy emisji spali (Euro2do5) tylko tym sie chwali ze ma Euro5... Tutaj nie wiem poprostu jakaś firma montująca gaz lub laboratorium które sprawdzi instalacje pod tym kontem, ale nie wiem jak to dokładnie wygląda. Ja widziałem taki dokument to były wymienione marki samochodów i np. że od jakiej do jakiej mocy na cylinder spelnia np skoda od 13,10kw do 38kw na cylinder ma norme Euro 2-3-4 i druga rubryka byla na euro 5 i skoda miala 10,33do16,96kw na cylinder) lista była o wiele krótsza.
4.Wysłać wszystkie dokumenty do najbliższego S. vegvesen i umówić się na kontrol.
Poświęciłem sporo mojego czasu na gromadzenie informacjii mam nadzieję że to się przyda innym osobom. Pozdrawiam Artur